Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Η ΑΧΕΠΑ ΠΑΤΡΑΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΩ ΑΧΑΪΑ



ΑΞΕΧΑΣΤΗ ΒΡΑΔΙΑ  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΜΕΡΑΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗΝ Κ. ΑΧΑΪΑ

Εγινε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση “μουσικοφιλολογικό” βραδυνό που διοργάνωσε ο Δήμος Δυτικής Αχαϊας με την ευκαιρία του εορτασμού της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ και το τιμητικό 10χρονο μνημόσυνο προς τιμήν του αειμνήστου πρωτοψάλτη Παναγιώτη Καυκόπουλου, που έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο τού Γυμνασίου Κάτω Αχαϊας, το βράδυ τής Κυριακής 21/6/2015. 
 
Η εκδήλωση - μουσικοθρησκευτικό Ορατόριο, συγκέντρωσε πλήθος κόσμου, από την Κάτω Αχαϊα, την γύρω περιοχή, από την Πάτρα και τον Πύργο. Παρευρέθησαν πολλοί άνθρωποι τής τέχνης και των γραμμάτων, αλλά και απλός φιλόμουσος κόσμος, ο οποίος αγκάλιασε την πολιτιστική αυτή δράση, που όπως είπαμε επρόκειτο για τον εορτασμό τής παγκόσμιας ημέρας Μουσικής, στις 21 Ιουνίου, αλλά και ένα σεμνό αφιέρωμα στη μνήμη τού Παναγιώτη Καυκόπουλου, πρωτοψάλτη επί πενήντα συναπτά έτη, τής Αγίας Τριάδος, Ανω Αλισσού Αχαϊας. 
Την εκδήλωση άνοιξε ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαϊας κ. Χρήστος Νικολάου χαιρετίζοντας το πλήθος του κόσμου, ευχαριστώντας τους συντελεστές της εκδήλωσης, αλλά και θυμίζοντας τις επόμενες προγραμματισμένες πολιτιστικές  εκδηλώσεις του Δήμου. Χαιρετισμό απηύθυναν ενδιάμεσα και ο π. Απόστολος εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πατρών, καθώς και ο π. Γρηγόριος εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ηλείας.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την κα Σοφία Καυκοπούλου, θεολόγο, υποψ διδάκτορα και μουσικό, η οποία τραγούδησε ένα γερμανικό lied τού Franz Schubert, συνέχισε με το ομώνυμο τραγούδι από το μιούζικαλ ''Οι ομπρέλλες τού Χερβούργου'', τού Michel Legrand, σε ελληνικούς στίχους και τελείωσε με μία άρια τού Francesco Durante, αφιερωμένη στην Παναγία. Την συνόδευσε στο πιάνο, ο  κ. Τάκης Δασκαλόπουλος, εκλεκτός διπλωματούχος και χαρισματικός καλλιτέχνης πιανίστας. 


Στη συνέχεια μίλησε για τον αείμνηστο τιμώμενο πρωτοψάλτη Παναγιώτη Καυκόπουλο, ο καθηγητής δημοσιογράφος λογοτέχνης και πρόέδρος του τμήματος  ΑΧΕΠΑ Πάτρας ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ και τού συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Αχαϊας, κ. Γιάννης Πορφύρης, ο οποίος σκιαγράφησε με λεπτομέρειες την προσωπικότητα τού Παναγιώτη Καυκόπουλου και παρουσίασε άγνωστες πτυχές της ζωής του. Ακολούθησε η επίσης εμπνευσμένη ομιλία τού Dr. Ανδρέα Λάζαρη, διδάκτορα της Νεοελληνικής Φιλολογίας, ποιητή και μαθητή του αειμνήστου.
Μετά το φιλολογικό μνημόσυνο, ακολούθησε το δεύτερο μέρος, το βυζαντινό ορατόριο με την μικτή βυζαντινή χορωδία τού Αγίου Δημητρίου Πατρών και χοράρχη τον πρωτοψάλτη και μουσικοσυνθέτη κ. Φώτη Μπαρούτα. Ακούστηκαν ύμνοι και θρησκευτικά άσματα, από την πολυπληθή χορωδία, ένα θαυμάσιο ατελείωτο ακουστικό πρόγραμμα, απόρροια σοβαρής και σκληρής προετοιμασίας και εργασίας. 
Η εκδήλωση έκλεισε με απονομή τιμητικών αναμνηστικών διπλωμάτων από την 3μελή επιτροπή απονομής που απαρτιζόταν από τον κ. Χρήστο Νικολάου, Δήμαρχο Δυτικής Αχαϊας και τους δύο εκπροσώπους των κ.κ. Σεβασμιωτάτων Πατρών & Ηλείας π. Απόστολο και π. Γρηγόριο, στους κ.κ. Ανδρέα Α. Λάζαρη, Γιάννη Νικ. Πορφύρη και Φώτιο Μπαρούτα. Ακολούθησε χαιρετισμός της οικογενείας Καυκοπούλου, από τον κύριο μοχλό της εκδήλωσης πρωτοψάλτη κ. Βασίλειο Καυκόπουλο. Στο τέλος οι καλεσμένοι γεύτηκαν μικρογεύματα, τερψιλαρύγγιες μπουκιές που παρασκεύασαν οι δεσποινίδες Αλεξία - Δονάτη και Σοφία Καυκοπούλου και δροσίστηκαν με τα αναψυκτικά του μπουφέ 
      
                                              

Μέσω της στήλης μας, η οργανωτική επιτροπή εκφράζει ιδιαίτερες ευχαριστίες προς την κυρία Ασπασία Τουφεξή, διευθύντρια τού Γυμνασίου, για την ευγενική παραχώρηση τής αίθουσας και τη βοήθειά της καθ' όλη τη διοργάνωση, προς τον κύριο Ανδρέα Μανωλόπουλο, πρόεδρο τού Κ.Τ.Ε.Λ. Αχαϊας, ο οποίος βαθιά διαποτισμένος με αγάπη προς την θρησκευτική παράδοση αλλά και τη μουσική, παραχώρησε ένα λεωφορείο για τη μεταφορά τής χορωδίας από και προς την Πάτρα. 
Ευχαριστίες επίσης προς τη Μητρόπολη Πατρών για την αποστολή συνεργείου λήψεων τού τηλεοπτικού σταθμού ''Λύχνος'', προς τον φιλόλογο, δημοσιογράφο και ιεροψάλτη κ. Στέφανο Σκαρπέλλο για την τεχνική ηχητική υποστήριξη,  τον θεολόγο και ιεροψάλτη κ. Γιώργο Φλογερά για τον συντονισμό, τον Αντιπρόεδρο των Λογοτεχνών ΝΔ Ελλάδος και Ταμία των ΑΧΕΠΑ Πάτρας κ. Λεωνίδα Καρνάρο, τον δημοσιογράφο κ. Κώστα Κλαμπανιστή για τη στήριξή τους και όλους όσους έβαλαν ένα λιθαράκι στην επιτυχία αυτής της σημαντικής εκδήλωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου